De gezondheidsvoordelen van koffie

Zweden zijn de op een na grootste koffiedrinkers ter wereld na de Finnen en daar mogen we een voorbeeld aan nemen. Koffie bevat naast cafeïne ook antioxidanten en uit meerdere onderzoeken is gebleken dat koffie weldegelijk goed is voor onze gezondheid. Ik drink zelf zo 1 tot soms 3 kopjes koffie per dag. 1 kopje koffie bevat gemiddeld 100-150mg cafeïne, in de avond een kopje koffie kan ervoor zorgen dat je lastiger in slaap valt. maar wat zijn nou al die voordelen die koffie ons te bieden heeft? Wanneer kun je het beste koffie drinken? lees het hieronder….

Verbetering concentratie
Cafeïne zorgt dat een stofje genaamd adenosine minder wordt aangemaakt. Hierdoor wordt je alerter en kun je je beter concentreren. Tevens wakkert cafeïne het energieniveau in het brein aan. Meer hersenactiviteit zorgt voor een beter geheugen, meer concentratie en het bevordert andere cognitieve functies. 

Antioxidanten
Koffie is een bron van antioxidanten, ja ja ze zitten niet alleen in blauwe bessen of andere groenten en fruit. Deze antioxidanten kunnen het lichaam helpen zich te ontdoen van vrije radicalen, een type afvalproduct dat het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen. Vrije radicalen zijn giftig en kunnen ontstekingen veroorzaken.

Verhoogde stofwisseling
De cafeïne in koffie kan je lichaam stimuleren om meer vet te verbranden dan gebruikelijk voor een korte periode van tijd. Koffie doet dit door het stimuleren van je stofwisseling met 3 tot 11 procent. Je stofwisseling is eigenlijk de snelheid waarmee je energie kwijtraakt.

Verbetering fysieke prestaties
Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, waardoor deze signalen stuurt naar de vetcellen om lichaamsvet af te breken, wat in het bloed kan worden gebruikt als brandstof. Het verhoogt ook epinefrine (adrenaline) in het bloed. Onderzoek toont aan dat als gevolg van deze effecten, het resultaat een verbetering van 12,3% is in fysieke prestaties. Het resultaat zal natuurlijk verschillen van mens tot mens. Mensen die koffie drinken hebben tevens een beter uithoudingsvermogen.

Verminderde kans diabetes type 2
Mensen die veel koffie drinken, lopen minder kans op diabetes type 2 dan mensen die weinig koffie drinken. In dit onderzoek bleek dat chlorogeenzuur en trigonelline uit koffie een gunstig effect hebben. 

Positief effect spijsvertering
Koffie is goed voor de spijsvertering omdat het de darmtransit en de stoelgang stimuleert. Mogelijk stimuleert koffie ook de productie van maagzuur, wat eveneens de vertering ten goede komt.

Minder kans op Parkinson
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen die vaak koffie drinken een verminderde kans op de ziekte Parkinson hebben. Proefpersonen die 3 koppen koffie per dag dronken hadden 50% minder risico op deze ziekte.

Naast al deze voordelen van koffie is het natuurlijk ook gewoon een gezelligheid drankje, een pauze, een moment voor jezelf, een genot waarin je eindeloos kunt variëren. Ps. Vooral drink je kopje koffie vooral overdag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *