Je koffie thuis net zo lekker als in je favo koffiebar?

Kun je thuis koffie zetten die net zo goed smaakt als die in je favoriete koffiebar? Nou, vaak wel althans je kunt zeker dicht in de buurt komen. Zeker nu er steeds meer koffiebarretjes hun eigen Koffiebonen te koop aanbieden voor de echte thuisbarista. Zo kun je thuis aan de slag met dezelfde koffiebonen en gebruik maken van een handige mokkapot of misschien beschik jij tegenwoordig wel over een espressomachine op jouw aanrecht………

Welke zetmethode te gebruiken?
Om de zetmethode te kiezen is het natuurlijk belangrijk om stil te staan wat bij wat voor soort koffie je graag drinkt, filter, long black, espresso, cappuccino etc. Ga jij normaliter voor een koffie waarbij er gebruik wordt gemaakt van een espresso dan kun je het beste een espressomachine gebruiken. Heb je die thuis niet? No worries, gebruik dan een mokkapot. Ga voor de koffiebonen die ze bij je favo koffiebar op de molen hebben voor de espressomachine. Ben je een echte filterkoffie liefhebben dan kan het zijn dat ze andere koffiebonen hiervoor gebruiken of in ieder geval een lichter gebrande variant. Met de filter koffiebonen kun je verschillende zetmethodes gebruiken denk aan v60, aeropress, chemex, french press en meer. (uitgebreide informatie van de zetmethodes vind je in mijn andere artikelen).

Het koffie recept
Als je de zetmethode hebt gekozen en de juiste koffiebonen hebt gekocht, kun je aan de slag met het recept. Iedere koffieboon heeft een eigen recept. Een recept bestaat uit dosering gemalen koffie en een bepaalde doorlooptijd. Dit heeft invloed op het eindresultaat. Misschien staat het recept op de verpakking van de koffiebonen of vraag het aan de barista achter de bar. Je kunt het natuurlijk ook zelf uitvogelen proeven en zoeken naar de ultieme smaak. Ik raad je aan de eerste keer een 1kg zak van de koffiebonen te kopen zodat je genoeg pogingen hebt om uit te vogelen wat het ultieme recept is om de gewenste smaak te creëren.

Tips Recept
Meer dosering gemalen koffie betekent sterkere koffie.
Minder dosering gemalen koffie betekent slappere koffie.

Fijner gemalen koffie betekent een langere doorlooptijd.
Grover gemalen koffie betekent een kortere doorlooptijd.

Temperatuur water
Let op de temperatuur van het water dit heeft ook invloed op de smaak. Water hoort tussen de 93 en 97 graden te zijn. Hoe warmer het water hoe bitterder de smaak, hoe kouder het water hoe zuurder de smaak zal zijn. Je kunt hier ook in spelen zowel voor espresso koffie als in filterkoffie.

Melk
Drink je graag een espresso met melk, gebruik dan het stoompijpje aan de espressomachine om je melk mee op te schuimen. Beschik je niet over een espressomachine met stoompijp? niet getreurd ga dan voor een handige melk opschuimer. Ok, je zult misschien niet het microschuim krijgen wat je in je favo koffiebar terugziet maar er zijn zeker goede varianten die redelijk in de buurt komen. Zodat jij alsnog kunt genieten van jouw cappuccino, latte of latte macchiato.

Ga aan de slag! Geniet wat vaker ook thuis van een heerlijke kop koffie en verras je gasten en familie!

Thuis is altijd open!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *