Mokkapot (Moka express) tips voor de thuis Barista

Maak jij thuis graag lekkere koffie en beschik je niet over een koffiemachine? Probeer dan is een mokkapot ook wel espressopotje genoemd. Wat is een mokkapot precies en hoe maak je hier een heerlijke espresso mee? Lees nu verder……

De Mokkapot
Deze zetmethode is bedacht door de Italiaanse heer Alfonso Bialetti. In 1933 kwam de metalen typische achthoekige mokkapot op de markt. De mokkapot bestaat uit een waterreservoir (onderkant) en opvangbakje (bovenkant). Daar tussenin zit een filter voor de gemalen koffie. Vervolgens, het proces: heet water wordt onder druk door gemalen koffie geperst en omhoog gedrukt. De koffie komt vanzelf terecht in het bovenste bakje.

De mokkapot is in verschillende maten verkrijgbaar en je hebt al een Bialetti mokkapot voor slechts €18,50. Neem een kijkje op www.bol.com

Het is een zeer fijne zetmethode voor de thuis barista die houd van een goede espresso of cappuccino. Als je een liefhebber bent van melkachtige investeer dan in een goede melk opschuimer geloof me daar wordt je blij van. Ik heb er zelf een van het merk Inventum die goed werkt ook met Havermelk voor mijn dagelijkse cappuccino.

Het gebruik
Stap 1 Kies voor een goede zak koffiebonen
Stap 2 Zorg dat je middel grove maling hebt dus niet te fijn. Als je een eigen handmaler hebt of koffiemaler nog beter hoe verser de maling des te beter de smaak van de koffie.
Stap 3 Vul het waterreservoir met water tot de ventiel.
Stap 4 Leg de filter erin en voeg de gemalen koffie toe tot de rand. Verdeel de gemalen koffie geleidelijk. Druk de gemalen koffie niet aan.
Stap 5 Draai dan de bovenkant op het onderstuk.
Stap 6 Zet de mokkapot op laag vuur en laat het rustig opwarmen.
Stap 7 Let goed op wanneer de koffie in het opvangbakje stroomt, je zult een beetje gepruttel horen als het zo ver is. Zodra de koffie wat volume heeft gecreëerd in het opvangbakje haal je de mokkapot meteen van het vuur. Zo voorkom je dat de koffie te heet wordt. Als de koffie te heet wordt mis je de complexe smaak en wordt de koffie bitter.

Koffiebonen
Momenteel gebruik ik 2 verschillende koffiebonen. De koffiebonen van Coffeelab Deze blend bestaat uit: 70% Brazilië (Zuid-Amerika), 15% Ethiopië (Afrika), 15% Guatemala (Afrika)
In deze blend vind je de smaken: melkchocolade terug met een fris fruitig zuurtje in de nasmaak. Je kunt de koffiebonen online bestellen op www.coffeelab.nl/shop of ga gezellig langs.

De koffiebonen van koffiebar Denf. Ik had een zakje koffiebonen gehaald waarop stond (Capricorno-Brazilid). Deze koffie uit Zuid-Amerika is erg zacht en heeft een chocolade, nootachtige smaak. Super in combinatie met havermelk. Je kunt koffiebonen bestellen op www.denfcoffee.nl of ga langs bij Bij Liek een knusse biologische winkel en koffiebar in 1 www.bijliek.nl


Welke zetmethode gebruik jij het liefste thuis? Waar koop jij je koffiebonen? Laat het me weten!

1 reactie

  1. Zit er meer cafeïne in donker gebrande koffiebonen?

    […] Klopt het? zit er meer cafeïne in donker gebrande koffiebonen? Heeft het brandingsproces invloed op de hoeveelheid cafeïne? Lees nu snel verder…..licht, donker gebrandVeel mensen denken dat donker gebrande koffiebonen sterker zijn ( meer cafeïne ) dan licht gebrande koffiebonen. Maar die intense aroma’s ontstaan door de branding/roasting niet omdat de koffiebonen meer cafeïne bevatten. cafeïne heeft eigenlijk geen specifieke smaak. licht gebrande en donker gebrande koffiebonen bevatten ongeveer evenveel cafeïne.Arabica vs RobustaTussen deze 2 veelvoorkomende koffiebonen zit weldegelijk een groot cafeïne verschil. Arabica kun je herkennen aan de zoetere, complexere smaak zijn grotere bonen en hebben vaak een S-vorm. Robusta is een kleinere boon, bevat 2x zoveel cafeïne dan Arabica en zorgt vaak voor een volle body, bittere smaak. Rubusta is vaak een klein percentage in een blend. Meeste cafeïne Als je een koffie kiest voor de meeste cafeïne ga dan voor een cold brew of een filterkoffie. Cold brew bevat heel veel cafeïne omdat het water zo lang de tijd heeft gehad om de cafeïne aan de koffie te onttrekken. Hetzelfde geld voor de filterkoffie ook wel slow coffee genoemd. Ga voor de koffie waar jij blij van wordt, probeer er eens verschillende uit en speel met de verschillende zetmethodes! http://www.natuurlijkval.nl/koffie/mokkapot/ […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *