De invloed van de branding op de koffieboon

Voor het branden is de koffieboon groen kleurig, taai en geur- en smaakloos. Het branden van de koffieboon is een essentieel onderdeel van het koffieproductieproces. Pas bij het branden van de koffiebonen krijgt de koffieboon smaak, aroma, geur en kleur.

Het brandingsproces
Tijdens het brandingsproces komen de volgende punten aan bod:

  1. De koffieboon verkleurt van groen naar bruin
  2. De koffieboon verliest vocht
  3. Aroma’s ontwikkelen zich
  4. Koffiegeur ontstaat
  5. De natuurlijke suikers in de koffieboon karamelliseren
  6. De koffieboon wordt ongeveer twee keer zo groot

Vervolgens bepaalt de koffiebrander het optimale moment om het brandingsproces te stoppen. Dit is meestal niet lang na de eerste ‘crack’. De ‘crack’ is het poppende geluid dat de bonen maken doordat de druk in de boon oploopt.

Wanneer de koffiebonen de juiste brandingsgraad hebben bereikt, worden ze uit de brander gehaald en op een gekoeld oppervlak gelegd. Tijdens het koelen worden de bonen in beweging gehouden hierdoor wordt de temperatuur geleidelijk verdeelt en voorkom je eventuele hotspots. De gedeeltes van de koffieboon die warmer blijven dan de rest van de boon worden hotspots genoemd.

De methode, temperatuur en duur van de branding hebben veel invloed op het aroma en de smaak. Elke koffiesoort is anders houd hier rekening mee om het beste resultaat te creëren. De herkomst, het klimaat en de aroma’s van de boon zelf hebben ook invloed op de branding van de koffieboon.

Kleur branding

Licht: weinig body, rins, grotere dichtheid ook moeilijker malen
Medium licht: kleine toename body, rinsheid neemt iets toe
Medium: krachtige body, rinsheid neemt verder toe
Medium donker: dominante body, rinsheid neemt af
Donker: dominante body, weinig rinsheid, complexiteit verdwijnt
Zeer donker: weinig body, geen complexiteit of rinsheid

Zoals je hierboven ziet heeft de kleur van de branding invloed op smaak en body van de koffie. Hoe lichter de kleur hoe zuurder, hoe donkerder des te meer bitters er terug komen in de smaaksensatie. Donker geroosterde koffiebonen hebben vaak een olie achtig laagje. Lichter gebrande koffie zijn erg fijn om te gebruiken voor je filterkoffie. Medium tot licht donker wordt vaak gebruikt bij het zetten van espresso’s.

Brandingsdatum
De versheid van gebrande koffiebonen is van groot belang. Naarmate de koffie ouder wordt zal de smaak afnemen. Bij gemalen koffiebonen gaat de smaak sneller verloren eigenlijk al na 30 seconden. Het is het beste om koffiebonen thuis apart te malen voor je kopje koffie die je gaat zetten. Koop je zakje koffiebonen slim in, let op het aantal grammen, datum van branding en bepaalde verpakking (hersluitbaar, met of zonder ventiel). Bewaar jouw koffiebonen op een droge, donkere, koele plek. Wil je je koffiebonen echt goed vers houden? Kies dan voor een luchtdichte CoffeeVac koffie voorraadbus. https://www.fascino-coffee.com/collections/coffeevac-tightvac

Probeer verschillende koffiebonen uit en ontdek welke smaaksensatie bij je past. Licht of donker gebrand, iedere koffie is anders. Ga op ontdekkingsreis , sta stil bij de keuze van je koffiebonen, waar komen ze vandaan? En proef! ”HAVE A NICE COFFEE”

Ps. Benieuwd naar de verwerking en bewerking van de koffieboon? lees dan hier mijn vorige artikel https://natuurlijkval.nl/koffie/koffiebes/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *