Zet koffie met een Cafetière, voor de Thuisbarista

Koffie zetten met een cafetière is de makkelijkste manier om slow coffee of filterkoffie te maken. Een andere benaming voor cafetière is French press. De ingebouwde zeef kan je vergelijken met een papieren filter. Het resultaat van deze zetmethode is top! het geeft een zachte smaak, lichte body en een romig mondgevoel. lees nu snel verder hoe jij thuis deze fijne koffie kunt zetten……

Herkomst
Vanaf de 19e eeuw is koffie een echte volksdrank, die volgens een drupmethode vergelijkbaar met onze filterkoffie wordt gezet. In de jaren ‘30 van de 20e eeuw komen de Franse cafetière en Italiaanse percolator op de markt.

De oorsprong van de cafetière is niet geheel duidelijk, al wordt in een legende beschreven dat een Franse boer op een van zijn dagelijkse wandelingen zijn koffie niet goed had gezet. 

De cafetière
De cafetière is een glazen koffiekan met een ingebouwde zeef, ook wel zuiger genoemd. De cafetière is handig en compact en bestaat slechts uit 2 delen, makkelijk schoon te maken. Cafetières zijn in verschillende soorten maten en merken. Het prijsverschil komt voornamelijk door de kwaliteit van de zeef. Ik heb er zelf eentje van het merk Bodum die erg goed bevalt.
https://www.bodum.com/nl/nl/french-press?___store=nl_nl

Verhoudingen
Als je koffie zet met een cafetière heb je per 1 liter water 60 gram koffie nodig. Het is verstandig je gemalen koffie af te wegen voor een optimale smaak. Iedere gemalen koffieboon is natuurlijk anders dus het kan een beetje variëren hierin kun je zelf een beetje spelen door net een beetje meer of minder gemalen koffie te gebruiken.

Koffiemaling
Ook voor deze zetmethode is het van belang de juiste koffiemaling te kiezen, ga voor een medium maling. Te fijn gemalen maakt het lastig voor de zeef om alle koffie naar beneden te drukken, koffie drap in je kopje is hierdoor onvermijdelijk. Een te grove maling kan zorgen voor minder aroma’s, weinig body en een waterige smaak.

Zetmethode stap voor stap
Ik gebruik een cafetière van Bodum 0,35L waarmee ik 2 kopjes koffie kan zetten. Hiervoor gebruik ik 20 gram grof medium gemalen koffie.

Stap 1 weeg ongeveer 20 gram koffiebonen, maal deze grof medium.
Stap 2 doe de afgewogen gemalen koffie in de de cafetière.
Stap 3 verwarm het water tot ongeveer 93 graden. tip laat het gekookte water even staan voor je het bij de gemalen koffie schenkt.
Stap 4
zet de cafetière op de weegschaal druk op tare en schenk nu een beetje water bij de koffie laat dit 20 seconde bloomen.

Stap 5 giet vervolgens het water tot ongeveer de rand.
Stap 6 Zodra de timer 1 minuut en 30 seconden aangeeft, roer je heel rustig door de koffie. Aan het oppervlak vormt er zich een korst. Als deze gevormd is, breek je de korst door te roeren met een lepel. Hoe verser de koffie, hoe meer de koffie bovenaan zal blijven drijven en hoe moeilijker het water verzadigt. Blijf roeren voor een goede verzadiging.
Stap 7 Neem het deksel met de zeef. Plaats het deksel op de cafetière pot en wacht tot de timer maximaal 3 tot 4 minuten aangeeft.
Stap 8 Duw nu de zeef naar beneden.
Stap 9 Geniet gelijk van je koffie! of schenk de koffie in een thermoskan.


Door het gebruik van een zeef komt er een maximale extractie van oliën en andere kleine vaste stoffen in de koffie. Voor de cafetière gebruik je niet zomaar licht gebrande koffiebonen. Kies voor hoogstaand kwalitatieve koffiebonen. Momenteel gebruik ik de bonen van Coffeelab, ze geven een uitstekende milde body en frisse smaak. ( aanrader! )

Ben je nu benieuwd naar meerdere zetmethodes? lees dan eens mijn artikel over de Mokkapot! www.natuurlijkval.nl/koffie/mokkapot/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *