Verwerking en bewerking van de koffiebes tot koffieboon

Wil jij graag weten hoe de koffiebessen op de plantages worden verwerkt? Hoe heeft dit invloed heeft op de smaak van iedere koffie? Lees dan snel verder….

Als de koffiebessen geplukt zijn worden ze bewerkt en dat kan op verschillende manieren wat ook weer effect heeft op de smaak van jouw koffie. Er zijn 3 methodes die het vaakst worden gebruikt. Elke methode verschilt van land tot land en van regio tot regio. Zo is er de washed, ongewassen/natural, Semi-washed/pulped natural. De verwerking moet binnen de achttien uur na de oogst plaatsvinden. Overdag wordt er geoogst, ’s avonds en ’s nachts wordt de verwerking zo snel mogelijk toegepast.

Ongewassen/Natural
wordt vaak gebruikt waar er een tekort aan water en/of gereedschap is. De droge methode is ontstaan in Ethiopië. Afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden worden de bessen zo’n 25 dagen gedroogd.

Washed
Het is een veel duurdere verwerking dan droge methode omdat het meer tijd, water en een veel betere uitrusting vraagt. Binnen 12 uur na de oogst start dit proces. De koffiebessen worden eerst gewassen in grote tanks en belanden dan in een waterstraat. door langdurig contact met water raakt de buitenste schil los. De koffiebessen worden door dit systeem ook gesorteerd. De lichtere bessen gaan drijven en de zwaardere bessen zinken naar de bodem.

Semi Washed/Pulped Natural
Bij gewassen koffie wordt fermentatie gebruikt om de slijmerige laag rond de koffiepit los te weken. Hierbij breken enzymen, zuren of gisten de pectine (een onderdeel van de celwanden) af waardoor de koffie klaargemaakt wordt om schoongewassen te worden. Deze methode wordt vaak gebruikt in Brazilië.

Na de gekozen methode blijven er groene koffiebonen over, ze worden verpakt en verstuurd naar een koffiebranderij.

Smaak
Ongewassen/Natural
Is donkerder van kleur, vaak een zoete smaak, volle body, minder complex.
Washed
met zichtbaar zilvervliesje, vaak fruitig, minder body met complexiteit.
Semi Washed/pulped natural
vaak wat zuurder maar ook fruitig, medium body met complexiteit.

Hoe meer je te weten komt over een product, koffie bijvoorbeeld hoe meer je het gaat waarderen. Bewustwording waar iets vandaan komt, hoe het wordt gemaakt, hoeveel werk, tijd en liefde er in wordt gestopt tot een prachtig eind resultaat. Sta eens stil bij jouw dagelijkse kopje koffie, neem de tijd en geniet.





1 reactie

  1. De invloed van de branding op de koffieboon

    […] – Licht: weinig body, rins, grotere dichtheid ook moeilijker malen– Medium licht: kleine toename body, rinsheid neemt iets toe– Medium: krachtige body, rinsheid neemt verder toe– Medium donker: dominante body, rinsheid neemt af– Donker: dominante body, weinig rinsheid, complexiteit verdwijnt– Zeer donker: weinig body, geen complexiteit of rinsheidZoals je hierboven ziet heeft de kleur van de branding invloed op smaak en body van de koffie. Hoe lichter de kleur hoe zuurder, hoe donkerder des te meer bitters er terug komen in de smaaksensatie. Donker geroosterde koffiebonen hebben vaak een olie achtig laagje. Lichter gebrande koffie zijn erg fijn om te gebruiken voor je filterkoffie. Medium tot licht donker wordt vaak gebruikt bij het zetten van espresso’s. BrandingsdatumDe versheid van gebrande koffiebonen is van groot belang. Naarmate de koffie ouder wordt zal de smaak afnemen. Bij gemalen koffiebonen gaat de smaak sneller verloren eigenlijk al na 30 seconden. Het is het beste om koffiebonen thuis apart te malen voor je kopje koffie die je gaat zetten. Koop je zakje koffiebonen slim in, let op het aantal grammen, datum van branding en bepaalde verpakking (hersluitbaar, met of zonder ventiel). Bewaar jouw koffiebonen op een droge, donkere, koele plek. Wil je je koffiebonen echt goed vers houden? Kies dan voor een luchtdichte CoffeeVac koffie voorraadbus. https://www.fascino-coffee.com/collections/coffeevac-tightvacProbeer verschillende koffiebonen uit en ontdek welke smaaksensatie bij je past. Licht of donker gebrand, iedere koffie is anders. Ga op ontdekkingsreis , sta stil bij de keuze van je koffiebonen, waar komen ze vandaan? En proef! ”HAVE A NICE COFFEE” Ps. Benieuwd naar de verwerking en bewerking van de koffieboon? lees dan hier mijn vorige artikel https://natuurlijkval.nl/koffie/koffiebes/ […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *