De optimale koffiepuck!

De Puck? De “koffiekoek” die overblijft na het zetten van koffie heet de puck. Dit bestaat uit de samengeperste koffiedrap en wat restwater. Maar hoe ziet een optimale puck er uit en hoe creëer je deze? Dat lees je in dit artikel!

3 Soorten koffiepucks

Een te natte koffiepuck: Is de koffiepuck nat en modderig dan liep het water er te makkelijk doorheen, we spreken van een onder extractie. Als je de koffie puck uitklopt, moet je waarschijnlijk een aantal keer kloppen en dan blijven er alsnog heel veel koffie resten in je portafilter achter. Een natte puck is met een vinger gemakkelijker in te drukken en valt heel erg snel uit elkaar.

Een te droge koffiepuck: Is de koffiepuck juist heel droog dan liep het water er te langzaam doorheen, we spreken van een over extractie. In dit geval is het lastig om met een kleine tik je koffie puck uit de portafilter te kloppen, de koffie puck blijft waarschijnlijk hangen. Een droge puck is lastig in te drukken met de vinger en voelt ook echt droog aan, Soms is er ook een ring of knoop zichtbaar.

Een koffiepuck in balans: je koffiepuck is nog mooi compact en of je portafilter is nagenoeg schoon na het uitkloppen. De koffiepuck voelt een beetje droog aan en blijft heel tijdens het uitkloppen maar je kunt als nog de puck makkelijk zelf breken. Net als een espresso in balans hoort hierbij ook een puck in balans.

Koffiemolen afstellen

Om een ultieme koffiepuck te creëren geef ik je hieronder wat tips!
1. Goede doorlooptijd, maar heb je te maken met een te natte puck 
”Onder dosering”. Doseer dan hoger en gebruik een grovere maling. Gebruik hiervoor kleine stapjes.
2. Goede doorlooptijd, maar heb je een te droge puck
”Overdosering”. Doseer dan lager en gebruik een fijnere maling. Gebruik hiervoor kleine stapjes.
3. Probeer de koffie altijd recht, op dezelfde manier en met dezelfde druk te tampen in de filterdrager. 
4. Weet je even niet meer welke kant je op moet draaien voor grovere of fijnere maalgraad? Kijk naar het aantal graden op de ring van de molen. Des te hoger het getal, des te grover de maling en andersom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *