Plantaardige melk, goede varianten op een rij voor de Barista

Plantaardige melk soorten, wat is er tegenwoordig veel keuze. Er zijn gezoete maar ook ongezoete varianten, met een smaakje of naturel. Maar welke is nu de beste in combinatie met koffie? schuimt haver beter op dan Soya? Welke plantaardige melk wordt nou het vaakst gekozen? In dit artikel zet ik de beste varianten op een rij. 

Soya ( Alpro )
Dit was de eerste plantaardige variant die in de koffie barretjes verscheen. Het heeft een neutrale smaak en kan wat zuurder zijn in combinatie met koffie. Het is belangrijk deze melk niet te lang te stretchen en te verhitten tot 60 graden. Sojamelk komt qua samenstelling het meest overheen met halfvolle melk. Met name vanwege de vergelijkbare hoeveelheid eiwitten is sojamelk de beste vervanging. Het wordt gemaakt van gepelde sojabonen.

Coconut ( Alpro )
De kokosnoten die gebruikt worden zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië. Kokosmelk in je koffie zorgt voor een zoetere smaak. Dus ben jij een zoetkauw of wil je dat siroopje extra eens laten staan probeer dan eens de kokosmelk van Alpro. De melk schuimt erg goed op pas op dat je deze variant niet te lang stretcht. Wals de de kokosmelk wat langer zodat je een plop schuim voorkomt.

Almond ( Alpro )
De Alpro amandelen worden licht geroosterd om hun verfijnde nootachtige smaak naar boven te brengen. Perfect voor een heerlijke cappuccino of latte met amandelsmaak. De nootachtige smaak kan een erg goede combinatie zijn met bepaalde koffiebonen, leuk om mee te experimenteren. Wat opschuimen betreft vind ik dit zelf de lastigste, je creëert al snel erg dik schuim waardoor het lastiger is een mooi figuurtje te schenken en te serveren.

Havermelk ( Oatly )
Gemaakt van havervlokken, het geeft een zachte, neutrale en nootachtige smaak in je koffie. Deze melk is een van de beste varianten wat opschuimen betreft. Laat de melk na het opschuimen even staan en schenk de melk dan door de koffie, je creëert hierdoor makkelijker een hartje of andere figuurtjes. De havermelk van Alpro is ook een goede optie alleen vind ik deze zelf wat aan de zoetere kant. Havermelk is de melk die op het moment het vaakste wordt gekozen onder de plantaardige varianten. Een must voor iedere koffiebar.

Sproudmilk ( Sproud )
Oorspronkelijk uit Zweden op de markt sinds 2018, het is mij pas bekend sinds een half jaartje nu. Moet zeggen, fijn om op te schuimen, Zeer neutrale smaak en lekker in de koffie. Het bevat een goede schuim structuur. Het is nog niet op heel veel plekken verkrijgbaar maar zeker in opkomst. Ik was in ieder geval positief verrast. De vormgeving van het pak vind ik zelf wel minder aantrekkelijk.

The Products - Sproud

Kies de plantaardige varianten die bij je koffie past, probeer ze uit en proef. Het is verstandig minimaal een plantaardige variant aan te bieden in je koffiebar. Lactose intolerantie, veganistische voeding het komt steeds vaker voor, wees voorbereid en creëer de beste smaaksensatie!

In voor een latte art training? Boek dan nu via https://natuurlijkval.nl/barista-training/



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *