Recycle nu jouw koffiedik!

De koffiepuck is het restant koffie dat na het zetten achterblijft in de filterdrager. Dit wordt vaak weggegooid of gewoon niet meer gebruikt, maar wat kunnen we hier eigenlijk mee? Kunnen we koffiedik ergens anders voor gebruiken? Nou, zeker weten! Lees hieronder de mogelijkheden……

Voor de thuisbarista met (moes) tuin
Koffiedik blijkt prima te gebruiken als meststof, met name voor de afwatering en het vasthouden van water in de bodem van de grond. Ook regenwormen worden door koffiedik in de tuin aangetrokken. Regenwormen? Yes, die doen veel goeds voor de bloemen en planten, dus dat levert een win/win situatie op voor je tuin.

Als je wortelzaad mixt met koffiedik dan zullen je wortels groter en dikker worden. Dit moet iedereen met groene vingers en een eigen groentetuin aanspreken!

Oesterzwammen kweek
De grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus) gedijt goed op koffiedik. De oesterzwam wordt gekweekt door een emmer te vullen met broed (mycelium, netwerk van schimmeldraden) en deze te bedekken met koffie. Oesterzwammen kunnen door particulieren op kleine schaal gekweekt worden met bestelbare growkits, er zijn ook verschillende initiatieven (Rotterzwam, GRO Together) die de zwammen professioneel opkweken van ingezameld koffiedik. Deze paddenstoelen kunnen vervolgens (door lokale horeca) verwerkt worden in gerechten. Door koffiedik lokaal circulair in te zetten wordt er weinig verspild en zijn de lijntjes van aan- en afvoer kort.

Biobrandstof
Koffiedik is een uitstekende grondstof voor biobrandstof. Gespecialiseerde bedrijven mengen hiervoor ingedroogd koffiedik met houtzaagsel(afval) waarna er bio-pellets van worden geperst. Deze duurzame energiedrager kan worden ingezet als vervanger van fossiele brandstoffen en gas.

Maar wat kan ik doen als bedrijf?
Nou inzamelen dus! Er zijn verschillende organisaties die jouw koffiedik komen ophalen en verwerken. Het scheiden van koffiedik is toepasbaar in elk bedrijf waar koffie wordt gezet met bonen of filterkoffie. Verder moet er ruimte zijn om koffie in te zamelen en op te slaan en moet de afnemer de koffie met voldoende regelmaat ophalen (zodat de koffie niet gaat schimmelen). Gebruik een goed afsluitbare emmer of container.

Milieubewust

Jouw bedrijf draagt hiermee bij aan de circulaire economie! Bovendien wordt CO2 bespaard. Volgens Rotterzwam wordt er bij het kweken van oesterzwammen 4,3 kilo CO2 bespaard per kilo koffiedik omdat er minder afvaltransport nodig is.

Geïnteresseerd? kijk dan eens verder op de volgende sites en de koffiedik ophaal mogelijkheden:

https://koffierecycleservice.nl/
https://fungifactory.nl/utrecht-koffiedik-ophalen/
https://www.prezero-shop.nl/afvalsoorten/koffiedik
https://declique.nl/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *