Zet je filterkoffie eens met een V60

In de ochtend zet ik bijna iedere dag wel een heerlijke kop koffie soms een cappuccino met havermelk met behulp van de mokkapot. Maar vandaag ga ik je vertellen hoe ook jij een heerlijke filterkoffie kunt zetten met een V60. Filterkoffie is weer helemaal terug, ook in de meeste specialty koffiebarretjes. Maar hoe zet je nu die overheerlijke filterkoffie zelf? Wat heb je nodig? Lees het hieronder…..

Benodigdheden
Ik gebruik momenteel de producten van Hario en ben hier erg tevreden mee, maar er zijn ook andere merken de keuze is reuze.
– Weegschaal (handig met timer)
– Hario Buono kettle (Zwanenhals waterkoker)
– Hario V60 Dripper
– Hario V60 pour over pot
– Hario papieren filter
– Hario MSS-1 handmaler
– Filterkoffie bonen naar keuze

Stap 1
Ik zet de Hario Buono kettle waterkoker aan met 400 ml water. Als het water heeft gekookt 100°C laat ik het water afkoelen. De ideale temperatuur is tussen 82°C en 85°C. De temperatuur hangt af van de koffie die je gebruikt.

Stap 2
Dan begin ik met het afwegen van de koffiebonen ongeveer 19 gram, momenteel heb ik bonen uit Guatemala Cherry dried Catuai & Pache cultivars. Het recept wat ik hanteer is 18 gram gemalen koffie op een medium maalgraad.

Stap 3
Pak vervolgens 1 Hario papieren filter, vouw deze aan een zijkant dubbel. Zet het papieren filter in de V60 dripper en maak deze helemaal vochtig met de waterkoker. Doe het overgebleven water uit de V60 pour over pot.

Stap 4
Zet de V60 pour over pot met daarop de V60 dripper inclusief vochtige filter op de weegschaal. klik op tare zodat de weegschaal 0.0 aangeeft. Doe nu de gemalen koffiebonen ( 18 gram ) in de V60 dripper egaliseer en maak dan een klein kuiltje in het midden. Druk nogmaals op tare.

Stap 5
Water op gewenste temperatuur? Dan gaan we beginnen met schenken. Probeer tot 45 gram water te schenken zodat alle gemalen koffie in aanraking komt met het water. Laat dit 20-30 seconden bloomen. Hierna schenk je tot 140 gram water rustig in rondjes op. Bij 1 minuut 30 seconden ga je verder met opschenken tot 300 gram. Dit laatste opschenk moment tot 3 minuten laten doorlopen daarna gelijk de V60 dripper eraf halen en het dopje op de V60 pot klikken. Ready to serve !

Stap 6
Check de filterkoffie! Heeft het langer dan 3 minuten geduurd? Dan krijg je overextractie, maal de volgende keer de koffie wat grover. Loopt het te snel door? Dan krijg je onderextractie, maal de volgende keer de koffie wat fijner.

Met de V60 heb je de extractie volledig in eigen hand. Gebruik verschillende koffiebonen, zoek naar de balans en proef met aandacht. Het is een leuke uitdaging. Ga jij de uitdaging aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *