Gouden regels voor verse koffie

Misschien ben jij thuis in het bezit van een prachtige koffiemachine of maak je elke dag in ieder geval een heerlijk kopje koffie thuis met behulp van een mokkapot, frenchpress of V60. Er zijn natuurlijk talloze manieren om je dagelijkse kopje koffie te maken maar hoe maak je een verse kop koffie? En hoe houd je je koffie zo vers mogelijk zodat je de kwaliteit hoog houd? ik vertel het je in dit artikel!

Inkoop
Let bij het kopen van je favoriete koffiebonen op de branddatum normaliter staat dit op de zak. probeer zo vers mogelijk je koffiebonen in te slaan. Het liefst maximaal 2 weken na brandingsdatum voor de optimale smaak.

1kg zak? of minder?
Als je koffiebonen koopt zorg er dan voor dat je niet te veel of te grote zakken koopt. Koop genoeg koffie voor maximaal 2 weken. Bestaat het huishouden uit meerdere personen en zijn het koffieliefhebbers kun je natuurlijk een grotere zak kopen per keer. Zorg dat je niet over een hele voorraad koffie beschikt aangezien de kwaliteit van de koffie met dezelfde branddatum als de eerste zak die open maakt al snel in kwaliteit af neemt.

Koffiebonen of Gemalen koffie?
Zelf koop ik altijd koffiebonen en maal ik ze zelf met mijn Hario handmaler. Daarnaast zijn koffiebonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Wanneer koffiebonen worden gemalen, stromen de oliën uit de bonen. Koffiebonen die je op het moment maalt om koffie te zetten zijn krachtiger van smaak, verder kun je genieten van de heerlijke koffiegeur tijdens het malen.

Bewaren van koffie
het bewaren van koffie is lastig, naar mate de koffiebonen staan des te minder de kwaliteit van de koffie zal zijn. Maar er zijn een paar tips die ik je geef waardoor jij de smaak en kwaliteit van de koffie binnen die 2 weken optimaal behoud. namelijk:
1. luchtdicht, is het een handig hersluitbaar koffiezakje gebruik dit dan goed en let er op dat na het gebruik de zak goed is afgesloten. Of doe de koffiebonen in een handige pot met deksel of gebruik een handige koffie bewaarbus.
2. Donker, Bewaar de koffie op een donkere plek en vermijd zonlicht.
3. Niet koelen, sommige mensen bewaren hun koffie in de koelkast met de gedachten dat het langer goed blijft maar doe dit vooral niet. De koffie zal hierdoor juist zijn smaak en aroma’s verliezen vanwege het vocht dat vrijkomt bij condensatie.
4. Droog, gebruik de gemalen koffie of de koffiebonen om te malen altijd droog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *